fredag 9. januar 2009

Oppgaver knyttet til LYD!

Radio som medium
1. Radio
a) Hvordan fungerer radioen? (frekvens, elektromagnetiske bølger, am- og fm-kringkasting etc.)Kort utgreing
- Radio er en teknologi som tillater sending av signaler ved å modulere elektromagnetiske bølger. Disse bølgene trenger ikke et medium å forplante seg i, men brer seg gjennom luften.

En radiobølge skapes når et ladd objekt akselererer til en frekvens som ligger innenfor radiofrekvensdelen av det elektromagnetiske spekteret. Andre typer elektromagnetisk stråling, utenfor dem som berører kommunikasjonsradio, er gammastråler, røntgenstråler, infrarødt og ultrafiolett lys, og synlig lys. Når en radiobølge går gjennom en antenne, forårsaker denne en elektrisk spenning som kan forsterkes og omformes til hørbar eller synlig informasjon via en høyttaler eller en TV-skjerm. Selv om vi bruker ordet radio for å beskrive dette fenomenet, så er alle sendingene som vi kjenner som fjernsyn, radio, radar og mobiltelefoner alle innenfor radiofrekvensene. Når ladde elektroner («strøm») beveger seg i en elektrisk ledende leder, danner det seg et magnetfelt som roterer rundt den strømførende lederen. Dette magnetfeltet forplanter seg utover i luften og kan motas som radio-bølger. Frekvensen/svingetiden på strømmen (Hz) i kabelen er avgjørende for de utsendte frekvensene.AM-kringkasting sender tale og musikk på mellombølgen. AM-radio bruker amplitudemodulasjon som forsterker amplituden i sendersignalet proporsjonalt med lyden ved mikrofonen, samtidig som senderfrekvensen forblir uforandret. Ved lave nivåer på inn-signalet vil det modulerte signalet få et dårlig signal/støy-forhold. AM vil derfor lettere påvikes av andre elektriske støykilder.

FM-kringkasting sender tale og musikk med bedre signal/støy-forhold enn AM-radio. I frekvensmodulasjon fører høyere lyd inn i mikrofonen til større svingninger på senderfrekvensen, mens sendereffekten forblir den samme. FM sendes på svært høye frekvenser. FM krever større frekvensbånd enn AM, og siden det er flere frekvenser tilgjengelig jo lenger opp vi kommer i båndene, desto flere stasjoner er det plass til som kan sende mer informasjon. En annen effekt er at de kortere radiobølgene oppfører seg mer som lys. De stråler rett frem, og bølgene reflekteres ikke tilbake til jorden av ionosfæren, noe som resulterer i en kortere effektiv rekkevidde. FM-mottakerne er utsatt for fengslingseffekten, som vil si at radioen kun mottar det sterkeste signalet selv om flere signaler sender på samme frekvens. FM-mottakere påvirkes i liten grad av interferens fra lyn og utladninger i atmosfæren.

b) Hvem oppfant radioen?
- Hvem som fant opp radioen er litt usikkert, men sies at Nathan Stubblefield oppfant radioen.

c) Hvilke ulike sjangere har vi? (Nyhetsmelding, kåseri etc.) Beskriv hver av dem og bruk eksempler.
- NyhetsmeldingEn nyhetsmelding er en kort presentasjon av noe som har hendt. Lytteren venter svar på spørsmålene: - Hvem?- Hva?- Hvor?- Hvordan?- Hvorfor? (med hvilke konsekvenser)Språket i en nyhetsmelding skal være: - muntlig- presist - uten unødig krimskrams.

IntervjuNår vi skal intervjue et intervju objekt så må man tenker på disse viktige punktene:- Sett deg godt inn i saken og forklar intervjuobjektet hva hensikten med intervjuet er.- Forbered spørsmålene du vil ha svar på.- Still åpne spørsmål om viktige sider ved saken.- Still oppfølgingsspørsmål. Be om forklaring hvis du ikke skjønner svaret.- Ta kontrollen. Ikke opptre som mikrofonstativ!....Lengre kom jeg dessverre ikke:)

Ingen kommentarer: