fredag 21. november 2008

Repetisjonsoppgaver

1. Hva er en fortelling? Hvilke elementer må en fortelling inneholde?
- En fortelling er det som har en begynnelse, en midtdel og en avslutning. Fortellinger må inneholde en begynnelse, en midtdel og en avslutning.

2. Hva mener vi med uttrykket ”den kanoniske fortellingen”?
-”Den kanoniske fortellingen” er en modell som inneholder alle elementene vi forventer at en fortelling skal inneholde. Her er de aller viktigste punktene en må ha med:
o Introduksjon
o Mål
o Forsøk
o Resultat
o Løsning

3. Hva kjennetegner fortellingene på tv?
- Fortellingene på tv kjennetegner at de blir laget som fjernsynsserier. Typisk er at disse seriene slutter hver episode med en kjempe spennende avslutning, slik at seerne MÅ se neste episode.

4. Hva er dramaturgi, og hvorfor er dramaturgi viktig?
- Dramaturgi betyr at man må arbeide videre med en historie eller lage ei handling. Dramaturgien har en egen modell som lager en bestemt spenningskurve. Slik ser modellen ut:
o Begynnelse/introduksjon:Anslaget introduserer hovedkonflikten(gjerne med en slående og engasjerende situasjon, slik at publikum blir interessert). Dessuten introduserer filmen hovedpersonene og forholdene mellom dem og miljøet som handlingen foregår i.
o Midtdel/komplikasjon:Opptrapping, et vendepunkt(som av og til overrasker oss seere) og et klimaks.Opptrapping betyr at konflikten stadig utvikler seg. Hovedpersonene møter hindringer som gjør filmen meget spennende. Så kan f. eks en motstander gjøre sånn at målet nesten er umulig å nå, og da kommer klimakset og vendepunktet.
o Avslutning/resolusjon:Resolusjon eller avrunding. Konflikten er løst, og filmen slutter. Enten med en åpen, lykkelig, tragisk slutt.
- Det viktige med dramaturgien er å styre informasjonen som tilskuerne skal få. De skal akkurat få nok informasjon for at det skal skape spenning. Det medfører at når tilskuerne får vite noe, så får de ei forventning om hva som kommer til å skje.

fredag 7. november 2008

Dagens arbeid!

Kap. 4 – Repetisjonsoppgaver
1. En teksttype er byggesteinene i sammensatte tekster. I noen medietekster bruker vi bare en teksttype, mens i andre eksempler kan vi kombinere flere sammen. Eksempler på teksttyper er:
- Skrift
- Lyd
- Bilde
- Levende bilder
Eks: Stumfilm er en enkel tekst, mens lydfilmer er sammensatt av flere teksttyper.
2. Statisk tekster er skrift og bilde trykt på papir. Vi som lesere må flytte blikket når vi skal lese, for det er ikke noe bevegelse i teksten, siden det allerede er trykt på papir. Eks: Avis.Dynamisk tekster er levende bilde og lyd. Eks: Tv, film.

Kap.5 – Repetisjonsoppgaver
1. Sammensatte tekster er når flere tekster virker i samspill med hverandre. Eksempler er reklame/reklameplakater, nyhetssendingene, powerpointpresentasjon. Forskjellen mellom digitale sammensatte tekster og ikke-digitale sammensatte tekster, er at i de ikke-digitale sammensatte tekster kan man bare bruke tekst og tegning. Mens i de digitale sammensatte tekster kan man bruke levende bilde, bilde, musikk, tekst osv. De har muligheten til å formidle seg lettere på en realistisk måte ved å bruke bilde, levende bilde, musikk osv…Likheten mellom digitale sammensatte tekster og ikke-digitale sammensatte tekster, er at de kan informere oss med samme informasjon.
2. Brukerstyring innebærer at dokumentene blir lenket opp mot hverandre i et mønster som ligner litt på måten som minnet vårt fungerer på. Gode eksempler hvor brukerstyring blir brukt, er på internett(nettaviser). Hvis en internettside er veldig rotete, så får man ikke så lyst til å fortsette å lese der inne.

En digital fortelling
- Link: http://storiesforchange.net/
- Avsender: Kathleen Perez-Hureaux
- Budskap: Mange mennesker jobber svært mye og blir ganske slitne, og får lite penger for arbeidet.
- Effekt: zooming, svart/hvit-bilde og fargebilder.
- Lyd: Bakgrunnsmusikk, tale
- Klipprytme: behagelig tempo og sammenspill med bakgrunnsmusikk, tale og bilde.

tirsdag 4. november 2008

Speiderkveld på Vigeland hovedgård

Onsdag 29. oktober var speiderne i Vennesla samlet på Vigeland hovedgård for speidernes kulturukearrangement.

Av: Kari Johanne Benitez, Halvor Homme og Mimmi Nguyen.

- Kan alle speiderne samles her? Roper Torkild Eivindson. Alle speiderne samles rundt gruppelederen for 1. Vennesla som er en av de to gruppene her i dag. Den andre er Vennesla Blå Kors med Lars Juvastøl som leder. Bygda har også flere speidergrupper, som dessverre ikke kunne være her i dag av ulike grunner. Dette kan de heller angre på, for blant de oppmøtte er det god stemning tross snø/slaps og til tider også regn.

Første konkurranse er en patruljeoppgave, hvor deltagerne skal lage et bål, og få en halv liter vann til å koke så fort som mulig. Ved ordet ”premie” begynner speiderne å løpe ivrig rundt etter gryte, vann og ved, og etter få minutter er det allerede flere lysende bål å se. Men noen er raskere enn andre, og sammenslåingen Gaupe/Bjørn fra 1. Vennesla, kommer først i mål og får vannet til å koke. – Det var jevnt og alt det der, forteller patruljefører Jens Gunnar. – Noen andre fikk fyr på bålet før oss, men vi vant, fortsetter Margido fornøyd. Guttene synes ikke det våte været var noen hindring, og Daniel forteller at de bare måtte tenke litt for å løse oppgaven.

Like ved siden sitter det også andre og koser seg med julegodt-premien. Det er Marius og Stian fra Vennesla BK som kom på 2. plass i konkurransen. – Det var ikke vanskelig, men vi fikk litt hjelp likevel, sier Stian og smiler lurt. De to guttene har bare vært i speideren i noen få uker, men trives allerede godt. – Alt er gøy! Sier Marius.

Men det er ikke bare nye speidere her. Ikke langt unna står nemlig Bjarne Kåre Grundetjern (71) som i fjor fikk kongens fortjenestemedalje for å ha vært med i speideren i 60 år! Han begynte allerede som elleveåring i 2. Vennesla, men da gruppa ble lagt ned, gikk han over i 1. Vennesla. Her har han vært både patruljefører, roverleder og gruppeleder. Bjarne forteller også at det gøyeste er turene, og selvfølgelig landsleirene som alle speidere ønsker å oppleve minst en gang i livet. Men det aller beste med speideren er kameratskapet og alle de gode vennene du får.

Det er også andre konkurranser her i dag. Blant annet livline, hvor de som treffer kasserollene får premie, og tantrix, et japansk lagpuslespill. Brikkene i tantrix er sekskantete og har fargestriper på kryss og tvers. Målet er å pusle sammen stripene til en sammenhengende slynge, og ingen ulike farger må gå i hverandre. Vanskeligheten øker for hver gang man får det til. Første gruppe til å prøve tantrix er Ekorn fra 1. Vennesla. Patruljen består av Maren, Tina og Henriette. Jentene samarbeider godt, selvom oppgaven er vanskelig. Med tiden 7.15 min, er de ganske sikre på at denne seieren kan ingen ta fra dem. – Det var ”good teamwork”, sier Maren og ler. – De andre har ingen sjanse, fortsetter Henriette, selv om resultatet senere viste at de ble slått av småspeiderne.

Selv om været var dårlig, så ble det en hyggelig kveld for alle som kom, med speideraktiviteter, bål og deilig suppe. Alle koste seg og var gode venner. Det var lett og se at speiderlovene gjaldt, spesielt nr. 4: En speider er en god venn!

fredag 31. oktober 2008

Hei!Vi beklager at artikkelen vår om speidernes kulturukearrangment blir noe utsatt. Vi har ikke blitt helt ferdig enda. Den blir lagt ut så fort den er ferdig. Vi har en frist innen tirsdag og da er den i hvert fall ferdig.

Mimmi, Kari Johanne og Halvor

fredag 24. oktober 2008

En skadet Mette Marit
Norges kronprinsesse, Mette Marit, fikk hjernerystelse etter å ha ramlet i trappa, da hun var i Kiev, Ukraina. Den kongelige sørlendingen dro rett til legen etter den uheldige episoden.

Metallica-billetter utsolgt på et blunk!

17. juni 2009 braker det løs i Oslo Spektrum. Da er det nemlig Metallica konsert og billettene som ble lagt ut på nett ble utsolgt bare etter et kvarter.

Sandtyver på Jamaica
Det planlagte feriestedet Coral Springs på Jamaica har mistet flere tonn med fin sand, som skulle bli brukt til sandstrand. Politiet er helt fortvilet og fortsetter letingen etter sandmysteriet forbrytere.

Firmaside oppgaver

Gilde:
- Hvilke type informasjon?
o Informasjon om tilberedning
o Informasjon om kjøtt
o Informasjon om oppskrifter
- Hvordan reklameres det for gilde?
o Link til deres reklame
o Fristende kjøttbilder
- Hvilke tjenester tilbyr nettsiden deg?
o Søketjeneste
o Kontaktfunksjon
o Allergifunksjon
- Hvordan navigerer du fra side til side?
o Ved å trykke deg fram til ulike side
- Hvor mange tastetrykk må du bruke for finne informasjonen du er på jakt etter?
o 3 tastetrykk

Nike:
- Hvilke type informasjon?
o Du finner ulik informasjon om Nikes produkter
- Hvordan reklameres det for Nike?
o Bilde av sportsidoler som bruker Nikes produkter
o Bilde av de ulike produktene(dessuten er det 3D bilde av produktene, altså man får sett produktene fra ulike vinkler)
- Hvilke tjenester tilbyr nettsiden deg?
o Søkefunksjon
o Man kan kjøpe/bestille Nikes produkter
- Hvordan navigerer du fra side til side?
o Ved å trykke deg fram til ulike sider
- Hvor mange tastetrykk må du bruke for å finne informasjonen du er på jakt etter?
o 7 tastetrykk

Nidar:
- Hvilke type informasjon?
o Man finner informasjon om Nidars forskjellige produkter
- Hvordan reklameres det for Nidar?
o Levende bilde(filmklipp)
o Fristende bilder av produktene deres
- Hvilke tjenester tilbyr nettsiden deg?
o Søkefunksjon
o Språkfunksjon(til engelsk)
o Kontaktinformasjon
- Hvordan navigerer du deg fra side til side?
o Ved å taste/trykke deg frem
- Hvor mange tastetrykk må du bruke for å finne informasjonen du er på jakt etter?
o 1 tastetrykk

Sony:
- Hvilke type informasjon?
o Man finner informasjon om Sonys ulike produkter
- Hvordan reklameres det for Sony?
o Bilde av produktene + informasjon om de ulike tingene
- Hvilke tjenester tilbyr nettsiden deg?
o Søkefunksjon
o En slags netthandel hvor man kan kjøpe/bestille ulike varer
- Hvordan navigerer du deg fra side til side?
o Ved å taste/trykke deg frem
- Hvor mange tastetrykk må du bruke for å finne informasjonen du er på jakt etter?
o 6 tastetrykk

tirsdag 21. oktober 2008

Oppgaver: Notis!

Internasjonal dag 20. oktober.
Mandag 20. oktober var det internasjonal dag. Et foredrag ble holdt for elevene ved Vennesla videregående skole om årets O.D-dag(Operasjon dagsverk). Elevene ble godt informert om årets prosjekt ”Shonglap”. Årets pengesum går til unge jenter i Bangladesh som skal få muligheten til utdanning. Elevene dro senere tilbake til skolen, der de fikk se en filmsnutt om hvordan jentene i Bangladesh har det.


Operasjon Dagsverk 2008
Torsdag 23. oktober starter årets prosjekt, der elever fra ulike skoler i landet skal jobbe for å tjene penger til prosjektet. I år går innsamlingen til Strømmestiftelsens prosjekt ”Shonglap”. Det handler om å være sjef i eget liv. Pengene går til et program som foregår i Bangladesh. Det er en ettårig utdanning for ugifte jenter mellom 11 og 19 år, som ikke har fått muligheten til skolegang pga fattigdom. O.D vil gi disse jentene en mulighet til å lære og få utdanning, fordi gjennom utdanning kan jentene unngå tidlig ekteskap. Utdanning medfører at jentene blir mer selvstendige og kan klare seg på egenhånd.

mandag 13. oktober 2008

Oppgave, foto:
1. Utsnitt : Slå opp/søk på internett og les om de forskjellige utsnitt i læreboka deres. Velg en fotomodell og fotografer samme personen i de forskjellige utsnittene.

Ultra totalt:

Totalt:

Halvtotalt:

Nærbilde:

Ultra nært:

2. Vinkel : Bruk boka/internett og slå opp de forskjellige kameravinklene – fotografer en person i de forskjellige vinklene. Hvilket liker du best ?

Fugleperspektiv:

Normalperspektiv:

Froskeperspektiv:


3. Tabbebilder :- Fotografer et stillbilde og sørg for at motivet blir uskarpt. Hvordan/hvorfor oppstår uskarpheten ?- Feil fokus – fotografer en person (portrett utsnitt) og la kamera fokusere på bakgrunnen.

- Uskarpheten oppstår pga for lavt lukkertall.


Uskarpt motiv:

Feil fokus:


4. Bildeserie : Fotografer en person som kommer gående, oppdager at skolissen har gått opp, bøyer seg så ned og knytter den igjen og går videre.









5. Fotografer et portrett med så liten dybdeskarphet som mulig, og så stor/god dybdeskarphet som mulig. Husk å finne en enkel men spennende bakgrunn.
Liten dybdeskarphet:

Stor dybdeskarphet:


6. Velg et motiv eller en person : Sett kamera i M (manuell). Her må du stille både lukker og blender selv – finn riktig eksponering ved å prøve dere frem.


fredag 10. oktober 2008

Mediaoppgave


Hvordan fungerer et speilreflekskamera?

1. Forklar hva lukker og blender er, og hvordan de fungerer.
- Blenderen bestemmer hvor mye lys som kommer inn i kameraet(linsen). Linsen trekkes sammen i sterkt lys og åpnes i svakt lys, for å få nok lys. Blenderen er altså med på å regulere dybdeskarpheten/fokusområdet på bildene.
- Lukkeren åpner og stenger for lyset. Den bestemmer hvor lenge lyset får være i linsen. Hvis lyset er sterkt, åpner lukkeren seg bare litt. Da får man ikke bevegelse i bildet(bildet blir fryst). Hvis lyset er lite, blir lukketiden lang. Da får bilde bevegelse.

2. Hva er forskjellen på mf og af?
- MF – Manuell fokus(man kan stille inn fokuset på egenhånd ved å vri på linsen)
- AF – Automatisk fokus(kameraet finner selv ut hva en vil fokusere på et bilde som f. eks kan fokuset låses når man holder utløserknappen halvveis nede og fokuset kan følge et objekt i bevegelse)

3. Hvordan oppnår man god og dårlig dybde i et bilde?
- Hvis blenderåpningen er liten, får man en god dybdeskarphet.Hvis blenderåpningen er stor, får man en dårlig dybdeskarphet.

4. Hva er ISO?
- ISO forteller hvor mye lys man trenger for å eksponere bilde riktig. Altså hvor mye lys et bilde trenger.
- Ved normalt lys eller ved bruk av blitz trenger man en bare en lav ISO-verdi på 100-200.Ved dårlig lys som f. eks på konsert trenger man en høy ISO-verdi på ca. 800-1000 eller høyere.
- Fordelen med å bruke høy ISO-verdi, er at kameraet kan bruke høyere lukkerhastighet. Dette medfører at man unngår uskarpe bilder pga bevegelser. Ulempen er at man får mer støy på bildet, noe som gjør at bildene ikke blir så fine, som ved lavere ISO-verdi.

5. Hvordan kan vi fryse bevegelser, og hvordan kan man illustrere fart?
- Bilde med bevegelse – Hvis man regulerer på lukkertiden til lang lukkertid. Da fanger man øyeblikket med bevegelse.
- Fryst bilde – Hvis man regulerer lukkertiden til kort lukkertid. Da fanger man øyeblikket uten bevegelse.

torsdag 25. september 2008

Medialekse

Medialekse

Repetisjonsoppgaver(side 141)

1. Hva er en nyhet? Hva er typiske kjennetegn ved en nyhet?
- Nyheter er en stor del av innholdet i mange medium. Vi finner nyheter i aviser, i internett, i radio og på tv. Nyheter er informasjon og faktauttrykk. De informerer oss om hva som skjer og hvorfor der skjer, slik at vi kan ha et godt grunnlag for å orientere oss i verden. Kjennetegnet til nyhetene er at de tar utgangspunktet i nye nytt. De kan handle om alt. Hendelsene som blir valgt ut, har disse kjennetegnene:
o Nytt framfor gammelt
o Nært framfor fjernt
o Konflikt og drama framfor harmoni
o Personer framfor sak
o Kjente og rike personen framfor folk flest

2. Hva mener vi med den omvendte pyramiden?
- Med den omvendte pyramiden er forside, bilde, tittel og ingresser det aller viktigste. Siden leserne skumleser, så er det fornuftig at det viktigste kommer først. Deretter kommer brødteksten, altså hele saken.

3. Når bruker vi APUS, og hva står de fire bokstavene for?
- APUS blir brukt i nyheter gjennom tv og radio. Det er en god huskeregel for dramaturgien, hvordan ting blir bygd opp som anslag, presentasjon, utvikling og slutt.
o Anslag blir temaet i saken og vinklingen presentert.
o Presentasjonen gir svaret på de viktigste spørsmålene i saken.
o I utviklingen blir saken vinklet og spisset, og ulike sider får uttale seg.
o Slutten oppsummerer og setter punktum for nyhetsinnslaget.

4. Hva er særskilte kjennetegn ved nyheter på internett?
- Nyhetene med samme tema kan bli lenket opp mot hverandre, slik at leserne skaper sin egen rekkefølge og sin egen vei gjennom nyhetsstoffet. Nyheter på nett kan bestå av en rekke teksttype: skrift, animasjoner, grafiske illustrasjoner, lydopptak og filmsnutter. Det er også mulig å ta kontakt med journalisten som har skrevet saken gjennom e-post.
- Nettet er brukerutstyrt og interaktivt. Brukeren kan velge hva slags lenker han vil klikke på, om han skal kontakte journalisten, eller om han skal poste et innlegg i en diskusjonsgruppe eller på en blogg som er knyttet til artikkelen.
- Kontinuerlig deadline er også et kjennetegn på nettnyheter. Nyheter på nettet kan publiseres og oppdateres hele tiden

5. Hva mener vi med presseetikk, og hva er Vær-varsom-plakaten?
- Presseetikk er moralske normer og rekler for hvordan media skal stille seg til kilder og omtale personer. Presseetikk kommer til uttrykk gjennom Vær-varsom-plakaten og utsagn fra pressens faglige utvalg.
- Vær-varsom-plakaten inneholder regler om hvordan journalistene skal opptre og oppføre seg overfor kilder og omtalte personer. I noen tilfeller går journalistene over streken, dvs. at de ikke holder seg til reglene.

6. Hva skjer dersom en journalist gjør overtramp?
- Dersom en journalist gjør overtramp, må avisen sende ut en unnskyldning. Dersom det ble skrevet noe galt/usant må avisen dagen etter trykke et dementi hvor de skriver at det de skrev var galt/usant, og skriver hva som egentlig burde stått.


Hva er KVISA?
- KVISA er viktige huskeregler for nyhetskriterier.

o K(Konflikt) - Hvis alle er enige om noe, så er det ikke så interessant/spesielt å skrive om det.
o V(Vesentlig) - Man bør skrive noe som betyr/noe de andre bør få greie mer om.
o I(Identifikasjon) - Man må skrive noe som andre mennesker kan kjenne seg igjen i. En sak som andre har et forhold til.
o S(Sensasjon) - Når man skriver, bør man tenke om det er nye opplysninger i en kjent sak, eller om saken beskrives for aller første gang.
o A(Aktuelt) - Skriveren må tenke på om nyheten er fersk, og om saken er aktuell og interessant for leserne.

tirsdag 23. september 2008

Bestemor spist av ulv!

Bestemor ble spist av ulv

SKOGEN: Bestemor ventet et koselig søndagsbesøk av barnebarnet Rødhette, men ble meget overrasket, da den store stygge ulven kom på døra.
Av: Mimmi Nguyen 23. September 2008


En av våre journalister møtte bestemor som ble spist
av ulven sist søndag ettermiddag. Hun hadde englevakt
og ble reddet i siste liten. Nå vil bestemor fortelle oss
sin historie.

- Husker du noe fra stunden før ulven kom inn i huset ditt?

- Ja, jeg husker det som om det var i går. Rødhette, barnebarnet mitt, besøker meg hver søndag. Og jeg forventet at lille Rødhette skulle besøke meg denne søndagen også. Jeg våknet med en vond rygg denne morgenen, og derfor ble jeg bare liggende i senga. Ventende lå jeg og håpte på at min kjære lille datterdatter skulle komme og da hørte jeg noen banke på hoveddøren.

- Var det Rødhette?

- Ja, det var jo det jeg trodde. Jeg hadde ikke brillene mine på, så jeg så ikke all verdens. Jeg ba henne komme til senga, og da jeg hørte stemmen hennes, trodde jeg at hun hadde halsbetennelse eller at hun var kommet i stemmeskiftet. Jeg ba henne hente brillene mine, og da jeg fikk dem på, oppdaget jeg at Rødhette ikke var rødhette, men ulven.

- Hva gjorde du da?

- Dessverre kunne jeg ikke gjøre mye. Med min alder og den vonde ryggen, klarer man ikke å gjøre mye. Men jeg prøvde å løpe alt jeg kunne, for jeg skjønte at den store, stygge ulven var sulten. Svært sulten! Dessverre var ulven tre ganger kjappere og han tok meg med et jafs!

- Rødhette pleier jo alltid å besøke deg på søndagene. Var det hun som reddet livet ditt?

- Jeg gleder meg alltid til å se den lille piken igjen. Men for første gang, håpte jeg at hun ikke kom på besøk, for da ville ulven oppdage henne og spise henne også. Og Rødhette endte dessverre i magen. Det eneste positive med det, var at jeg fikk selskap. Og enda bedre var det at Rødhette hadde med seg en kortstokk.

- Hvordan klarte du å komme deg ut igjen?

- Jeg er dessverre ingen MacGyver, så jeg hadde ingen lommekniv på meg. Men jeg hadde heldigvis Rødhette, som lærte meg å spille ”vri åtter”. Men sannheten er at ulven ble veldig rolig, og jeg tror han la seg ned for å sove, for det ble ganske stille. Naboen min, som er jeger, skulle på jakt denne ettermiddagen. Han har fortalt meg i ettertid at han hørte ei kraftig snorking. Det gikk opp for han at det ikke kunne være en gammel dame som meg. Derfor gikk han inn i huset mitt for å undersøke. Og da fant han ulven, snorkende i senga mi, men den gigantiske magen. Han skjønte med ett at ulven hadde spist meg, og kuttet opp derfor opp ulvens mage. Og aldri har jeg vært så glad for å se lyset igjen.

- Hva hendte med ulven?

- Det er nesten litt komisk, men vi ville alle straffe han for det forferdelige som hadde skjedd med oss. Derfor fylte vi magen hans med steiner og sydde igjen. Da han våknet og fikk øye på jegeren, ble han så skremt at han skulle til å løpe, men da gikk han i bakken med et brak, og rullet ut av huset.

- Hvordan går det med deg og Rødhette den dag i dag?

- Etter den uheldige episoden, følte jeg meg samtidig veldig heldig som ble reddet. Jeg har fått et nytt syn på livet, og setter stor pris på alle de små og store gledene i hverdagen. Jeg er så glad at det er jaktsesong nå. Hvis ikke ville kanskje jeg ikke fått en ny sjanse til å leve

Trainspotting

Trainspotting

Regissør: Danny Boyle
Produsent: Andrew Macdonald
Nasjonalitet:
Skottland
Språk: Engelsk
Sjanger: Drama/Komedie
Utgitt:
1996
Lengde:
93 min
Skuespillere:
Ewan McGregor(Mark Trenton)
Ewen Bremner(Spud Murphey)
Jonny Lee Miller(Sick Boy)
Kevin McKidd(Tommy)
Robert Carlyle(Begbie)
Kelly Macdonald(Diane)



Filmen åpner med at vi får sett to personer, løpende i full fart, ned ei gate med to vakter i hælene. Den ene er hovedpersonen Mark Trenton, og han andre er kompisen Spud.
Senere får vi historien bak denne løpeturen, hvorfor de løper som galninger fra vaktene. Mens de løper får vi høre Mark sin stemme. Han sier ”velg en fremtid”, ”velg et liv”. Men så forteller han selv hva han valgte. Han valgte ikke å velge livet. Og grunnen er… Det er ikke noe grunn. Mark Trenton trengte ingen grunn, så lenge han har heroin.
Personene blir dessuten presentert i begynnelsen. Vi blir kjent med Spud, dumheten selv, Tommy, den som ikke er heroinavhengig, Begbie, som er oppfører seg som ”sjefen”, Sick boy og hovedpersonen, "Trent".


Meste parten av handlingen i filmen er i Edinburgh, en by i Skottland. Det handler om en heroinavhengig gjeng på 1990-tallet, men ikke alle er avhengige.
Vi får sett filmen gjennom Mark Trentons øyne. Han forteller oss om livet sitt. Mark er avhengig av heroin, men prøver å slutte. Han vil nemlig leve et normalt liv, uten heroin. Han vil ha ting som vanlige mennesker har, som tv, kjøleskap og kjærlighet, men livet er ikke så lett. Men det hjelper ikke når han bor sammen med en gruppe mennesker som er totalt heroinavhengige.
Mark prøver så godt han kan, men til slutt blir det så ille, at han havner på sykehuset. Med god hjelp fra foreldrene, kommer han ut fra heroinlivet. Mark bestemmer seg for å reise til London, og får seg jobb som eiendomsmegler. Han får seg en grei leilighet, der han kan slappe av og sove. Men der varer ikke freden lenge.
Når han reiser tilbake til Edinburgh, dør Tommy. Etter begravelsen skjer det ting som bringer hovedpersonen tilbake som heroinmisbruker.


Kameravinkelen varierer litt. I begynnelsen når Mark og Spud løper nedover gata er kameraet foran dem, mens andre ganger filmer kameraet fra andre vinkler. De har brukt fugleperspektiv når de filmer babyen, slik at babyen ser enda mindre ut. Ellers er kamerabruken varierende.
Tempoet i filmen er en slags blanding. Når hovedpersonen doper seg, går alt veldig langsomt. Men andre ganger er det helt normalt tempo.
Musikken gjør filmen utrolig bra. De har hurtig musikk når Mark og Spud løper som noen galninger nedover gaten. Mens de bruker en rolig musikk når Mark svømmer i doen/kloakken.
Fargebruken er litt dyster og mørk. Det gir den et preg på at omgivelsene, personene og livene deres er litt tragiske. Det er et meget bra virkemiddel. Denne filmen er like artig samtidig som den er tragisk! "Trainspotting" er absolutt verdt å se!



søndag 14. september 2008

Min "fantastiske" helg

Denne helgen er ikke som alle andre fine helger. Først tap på lørdag, så våkner man opp med influensa på søndag. Har du hørt på makan? Og når man tror at det ikke kan bli verre, så blir det faktisk verre... Prøve på tirsdag og onsdag i tillegg...Blæh! Kanskje jeg egentlig er syk av skole?

Liverpool VS. Manchester United er jo alltid et høydepunkt i fotballens verden. Men at Liverpool skulle stikke av med seieren(denne ene ganga), må jeg si var deprimerende. Etter mange sjanser, svette og blod, stakk rivalen, Liverpool, av med de 3 poengene. Ufortjent!!! Jeg blir helt paff... Men heldigvis er det flere kamper i ventet. Og jeg kan med hånda på hjertet, garantere at jeg kommer til å se glade ManUnited-spillere, smile fra øre til øre etter at de har knust Liverpool:) La oss glede oss til denne denne begivenheten, som er rett rundt hjørnet.

fredag 12. september 2008

Dagens bilde - En smakebit fra våre yngre dager

Dette artige bildet MÅTTE jo få en plass i bloggen min. Vi har jo faktisk vokst bittegrannet og mye er forandret. Særlig hårsveisen min! Bildet ble tatt en gang i 1997, da Ragnhild fylte 6 hele år(hvis jeg har telt lysene riktig). Bollesveis og bringebærbrus på glass var "in", min store frykt på denne tiden var ballongsmelling og klovner, og det beste jeg visste om var smaken av sjokoladekake!

Takk til mamman min, som ga meg denne fine sveisen!!!

Media

Dagens media-oppgave er å lage blogger hvor vi kan legge inn bilder, filmklipp, lydklipp og diverse saker og ting fra timen.