fredag 21. november 2008

Repetisjonsoppgaver

1. Hva er en fortelling? Hvilke elementer må en fortelling inneholde?
- En fortelling er det som har en begynnelse, en midtdel og en avslutning. Fortellinger må inneholde en begynnelse, en midtdel og en avslutning.

2. Hva mener vi med uttrykket ”den kanoniske fortellingen”?
-”Den kanoniske fortellingen” er en modell som inneholder alle elementene vi forventer at en fortelling skal inneholde. Her er de aller viktigste punktene en må ha med:
o Introduksjon
o Mål
o Forsøk
o Resultat
o Løsning

3. Hva kjennetegner fortellingene på tv?
- Fortellingene på tv kjennetegner at de blir laget som fjernsynsserier. Typisk er at disse seriene slutter hver episode med en kjempe spennende avslutning, slik at seerne MÅ se neste episode.

4. Hva er dramaturgi, og hvorfor er dramaturgi viktig?
- Dramaturgi betyr at man må arbeide videre med en historie eller lage ei handling. Dramaturgien har en egen modell som lager en bestemt spenningskurve. Slik ser modellen ut:
o Begynnelse/introduksjon:Anslaget introduserer hovedkonflikten(gjerne med en slående og engasjerende situasjon, slik at publikum blir interessert). Dessuten introduserer filmen hovedpersonene og forholdene mellom dem og miljøet som handlingen foregår i.
o Midtdel/komplikasjon:Opptrapping, et vendepunkt(som av og til overrasker oss seere) og et klimaks.Opptrapping betyr at konflikten stadig utvikler seg. Hovedpersonene møter hindringer som gjør filmen meget spennende. Så kan f. eks en motstander gjøre sånn at målet nesten er umulig å nå, og da kommer klimakset og vendepunktet.
o Avslutning/resolusjon:Resolusjon eller avrunding. Konflikten er løst, og filmen slutter. Enten med en åpen, lykkelig, tragisk slutt.
- Det viktige med dramaturgien er å styre informasjonen som tilskuerne skal få. De skal akkurat få nok informasjon for at det skal skape spenning. Det medfører at når tilskuerne får vite noe, så får de ei forventning om hva som kommer til å skje.

fredag 7. november 2008

Dagens arbeid!

Kap. 4 – Repetisjonsoppgaver
1. En teksttype er byggesteinene i sammensatte tekster. I noen medietekster bruker vi bare en teksttype, mens i andre eksempler kan vi kombinere flere sammen. Eksempler på teksttyper er:
- Skrift
- Lyd
- Bilde
- Levende bilder
Eks: Stumfilm er en enkel tekst, mens lydfilmer er sammensatt av flere teksttyper.
2. Statisk tekster er skrift og bilde trykt på papir. Vi som lesere må flytte blikket når vi skal lese, for det er ikke noe bevegelse i teksten, siden det allerede er trykt på papir. Eks: Avis.Dynamisk tekster er levende bilde og lyd. Eks: Tv, film.

Kap.5 – Repetisjonsoppgaver
1. Sammensatte tekster er når flere tekster virker i samspill med hverandre. Eksempler er reklame/reklameplakater, nyhetssendingene, powerpointpresentasjon. Forskjellen mellom digitale sammensatte tekster og ikke-digitale sammensatte tekster, er at i de ikke-digitale sammensatte tekster kan man bare bruke tekst og tegning. Mens i de digitale sammensatte tekster kan man bruke levende bilde, bilde, musikk, tekst osv. De har muligheten til å formidle seg lettere på en realistisk måte ved å bruke bilde, levende bilde, musikk osv…Likheten mellom digitale sammensatte tekster og ikke-digitale sammensatte tekster, er at de kan informere oss med samme informasjon.
2. Brukerstyring innebærer at dokumentene blir lenket opp mot hverandre i et mønster som ligner litt på måten som minnet vårt fungerer på. Gode eksempler hvor brukerstyring blir brukt, er på internett(nettaviser). Hvis en internettside er veldig rotete, så får man ikke så lyst til å fortsette å lese der inne.

En digital fortelling
- Link: http://storiesforchange.net/
- Avsender: Kathleen Perez-Hureaux
- Budskap: Mange mennesker jobber svært mye og blir ganske slitne, og får lite penger for arbeidet.
- Effekt: zooming, svart/hvit-bilde og fargebilder.
- Lyd: Bakgrunnsmusikk, tale
- Klipprytme: behagelig tempo og sammenspill med bakgrunnsmusikk, tale og bilde.

tirsdag 4. november 2008

Speiderkveld på Vigeland hovedgård

Onsdag 29. oktober var speiderne i Vennesla samlet på Vigeland hovedgård for speidernes kulturukearrangement.

Av: Kari Johanne Benitez, Halvor Homme og Mimmi Nguyen.

- Kan alle speiderne samles her? Roper Torkild Eivindson. Alle speiderne samles rundt gruppelederen for 1. Vennesla som er en av de to gruppene her i dag. Den andre er Vennesla Blå Kors med Lars Juvastøl som leder. Bygda har også flere speidergrupper, som dessverre ikke kunne være her i dag av ulike grunner. Dette kan de heller angre på, for blant de oppmøtte er det god stemning tross snø/slaps og til tider også regn.

Første konkurranse er en patruljeoppgave, hvor deltagerne skal lage et bål, og få en halv liter vann til å koke så fort som mulig. Ved ordet ”premie” begynner speiderne å løpe ivrig rundt etter gryte, vann og ved, og etter få minutter er det allerede flere lysende bål å se. Men noen er raskere enn andre, og sammenslåingen Gaupe/Bjørn fra 1. Vennesla, kommer først i mål og får vannet til å koke. – Det var jevnt og alt det der, forteller patruljefører Jens Gunnar. – Noen andre fikk fyr på bålet før oss, men vi vant, fortsetter Margido fornøyd. Guttene synes ikke det våte været var noen hindring, og Daniel forteller at de bare måtte tenke litt for å løse oppgaven.

Like ved siden sitter det også andre og koser seg med julegodt-premien. Det er Marius og Stian fra Vennesla BK som kom på 2. plass i konkurransen. – Det var ikke vanskelig, men vi fikk litt hjelp likevel, sier Stian og smiler lurt. De to guttene har bare vært i speideren i noen få uker, men trives allerede godt. – Alt er gøy! Sier Marius.

Men det er ikke bare nye speidere her. Ikke langt unna står nemlig Bjarne Kåre Grundetjern (71) som i fjor fikk kongens fortjenestemedalje for å ha vært med i speideren i 60 år! Han begynte allerede som elleveåring i 2. Vennesla, men da gruppa ble lagt ned, gikk han over i 1. Vennesla. Her har han vært både patruljefører, roverleder og gruppeleder. Bjarne forteller også at det gøyeste er turene, og selvfølgelig landsleirene som alle speidere ønsker å oppleve minst en gang i livet. Men det aller beste med speideren er kameratskapet og alle de gode vennene du får.

Det er også andre konkurranser her i dag. Blant annet livline, hvor de som treffer kasserollene får premie, og tantrix, et japansk lagpuslespill. Brikkene i tantrix er sekskantete og har fargestriper på kryss og tvers. Målet er å pusle sammen stripene til en sammenhengende slynge, og ingen ulike farger må gå i hverandre. Vanskeligheten øker for hver gang man får det til. Første gruppe til å prøve tantrix er Ekorn fra 1. Vennesla. Patruljen består av Maren, Tina og Henriette. Jentene samarbeider godt, selvom oppgaven er vanskelig. Med tiden 7.15 min, er de ganske sikre på at denne seieren kan ingen ta fra dem. – Det var ”good teamwork”, sier Maren og ler. – De andre har ingen sjanse, fortsetter Henriette, selv om resultatet senere viste at de ble slått av småspeiderne.

Selv om været var dårlig, så ble det en hyggelig kveld for alle som kom, med speideraktiviteter, bål og deilig suppe. Alle koste seg og var gode venner. Det var lett og se at speiderlovene gjaldt, spesielt nr. 4: En speider er en god venn!